dimecres, 30 de novembre del 2016

Pintem amb aigua

Delectar-nos arrossegant el traç sobre la superfície, alterar-lo, explorar les possibilitats d’una obra que creix, es transforma, se’ns escapa i ens convida una vegada i una altra a reinventar-nos…
Tan fàcil com un taulell de gres, un pinzell i un potet amb aigua; i tan ric, plaent i inspirador com aquest regal que ens ha fet Miguel i pel qual volem avui donar-li les gràcies de tot cor.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE-DISC #BRESSOLANT

Embolcallar el camí als somnis amb la tendresa de les nostres cançons d’abans, d’ara i de sempre; amb Dani Miquel, Mara Aranda, Pep Gimeno "Botifarra", Mireia Vives o Eva Dénia Música, les veus d’un disc-llibre que ens delim per escoltar i que avui, a les 19 h, es presenta al MuVIM, Museu Valencià de la Il.lustració i de la Modernitat: #Bressolant, d’Andana Editorial.
Un projecte que veu la llum tan sols uns dies després que Valencià a la Dipu ens descobrira el disc #AraVeNadal, en el qual cantants i grups de música valencians reinterpreten les nadales tradicionals al ritme del nostre pop-rock més actual.
Tres anys després del fatídic fos en negre d'#RTVV, continuem alçant la nostra veu per demanar als nostres governants la radiotelevisió pública, valenciana i de qualitat que mereixem, la radiotelevisió que, entre tantes altres coses, siga l'altaveu d'iniciatives tan boniques i necessàries com aquestes. #3AnysSenseVeu


dilluns, 28 de novembre del 2016

Experimentació amb taronges

Com cada any en arribar la tardor, l’horta ens regala la millor medicina per espantar els refredats.
La fruita més nostrada, una llepolia d'allò més saludable i refrescant que vam tindre l'oportunitat de collir la setmana passada als camps dels iaios de Malena i d'Aitana i que, des d'aleshores, ha envaït el Trenet de dolçor i de jocs amb molt de suc, i és que les taronges ens ofereixen un cabàs de possibilitats per a l’experimentació, la imaginació i la manipulació.





dissabte, 26 de novembre del 2016

Nou curs de massatge infantil

Atés que vau ser moltes les famílies que vos vau quedar sense plaça al primer curs de massatge infantil, hem decidit fer-ne una segona edició. 
I és que aquesta pràctica mil·lenària en moltes cultures, aquest art de la comunicació a través de les carícies, els somriures, les paraules i el joc, no només nodreix fisiològicament i sensorialment els bebés, sinó també el vincle afectiu amb els pares.
Al llarg de les quatre sessions del curs, aprendrem i posarem en pràctica els moviments del massatge infantil mentre compartim experiències, dubtes i il·lusions al voltant de la criança.
Si hi esteu interessats, envieu-nos un correu electrònic a info@escoletaeltrenet.com per tal de reservar plaça, ja que el grup serà molt reduït.
Recordeu portar-hi roba còmoda, una tovallola i oli per a fer massatges.


dimecres, 23 de novembre del 2016

Un matí al bell mig de l'horta de Montcada

No hi ha espai educatiu més ric, bell, estimulant i plaent que la natura mateixa.
Un jardí de perfums, un recés de pau, un bagul de tresors, una infinitud per recórrer, per aturar-s'hi i per connectar-s'hi…
Moments únics que cada any tenim la sort de viure en cada eixida i que hem estrenat enguany amb la visita als camps de taronges dels iaios d'Aitana i Malena, on divendres vam passatr un matí esplèndid al bell mig de l'horta de Montcada, a recer del sol d'hivern, màgic company de jocs i complicitats.


diumenge, 20 de novembre del 2016

Sobre l'aprenentatge significatiu

L’aprenentatge sorgeix de manera natural i espontània si, tan sols, pares i mestres fem un pas arrere i deixem als xiquets l’espai, el material i el temps per a fer-ho. Sense dirigir-los, sense proposar-los, sense valorar-los.
Classificacions, seriacions, construccions, geometria, agrupacions i repartiments… colors, formes, distàncies, pesos i mides… les beceroles del pensament logicomatemàtic, avui, al Trenet, amb un material tan “inert” com són el grapat d'espardenyes que han aparegut aquest matí a la classe.
No cal el "dia del roig”, el "dia del nombre tres” o el "dia del cercle”; la realitat és diversa, complexa i canviant, i ofereix als xiquets, a cada moment, infinites possibilitats de descobrir-la, entendre-la i reinventar-la sense haver de falsejar-la. 
Seu es l’anhel innat per a fer-ho; i una de les nostres majors comeses com a mestres, no interferir-hi ni esgotar-lo amb dreceres, presses i instruccions que ofeguen el meravellament, la satisfacció i l’avidesa a què els porta l’aprenentatge actiu, autònom, vivencial, significatiu.


dijous, 17 de novembre del 2016

Entrades i eixides flexibles i relaxades

Tots els matins, sense presses i cada família al seu ritme, pares i xiquets entrem junts al Trenet i aprofitem per saludar la mestra i els companys que ja hi han arribat, mostrar als pares el dibuix que vam fer el dia anterior, gaudir d’un conte a quatre mans, jugar a la caseta del pati...
Les entrades i eixides flexibles i relaxades, un temps més per a l'acolliment, el diàleg i l'intercanvi amb les famílies; un temps més per a afavorir la comunicació constant i afectiva entre els pares i l'Escoleta; un temps més, al capdavall, perquè, des de la transparència de les portes sempre obertes i des del vincle que teixim cada dia, les famílies hi trobeu la confiança que necessiteu tant vosaltres com els vostres fills per poder mostrar-se tal com són i sentir-se segurs per gaudir del seu anhel d'exploració i experimentació.
Complicitat, naturalitat i tranquil·litat per a començar i acabar bé el dia a l'Escoleta… sempre que, això sí, no hi faça parada un “bicitren” com el que, divendres, van estrenar Pedro i els seus pares! Ja vos ho podeu ben bé imaginar, tot un esdeveniment!

De quin color és la tardor?

Amb el blanc dels primers calfreds matiners, amb el roig del rusc de robins que ens esguita en obrir una magrana, amb el groc del polsim de les fulles endormiscades i amb el marró de la terra humida que les abraça… la tardor que a poc a poc glaça el vent del temps, ha pres vida avui en aquest llenç…

dimarts, 15 de novembre del 2016

Verkami "Contes familiars"

No podríem estar més il·lusionats de difondre i col·laborar amb aquest projecte. 
Perquè les artífexs són dues mares de l’Escoleta i Alba Bla, i, sobretot, perquè, gràcies a elles, omplirem la nostra biblioteca d'aventures de famílies tan diverses com les que cada dia pugen al Trenet. 
Com les dues mares de Júlia i Marina, com el pare de Jordi, com la mare de Quima, com els dos pares de Sílvia, com l’àvia d’Olívia o com la mare i el pare d’Anhel. Perquè la diversitat familiar és natural i és real, fem-la visible. Al carrer, a l’escola, als mitjans, a la publicitat… i, per descomptat, als contes. 
Enhorabona i gràcies per aquest projecte tan bonic i engrescador, Natàlia i Tonyi!
Compteu, com ben bé sabeu, amb tot el suport de la família trenetera. 
Si també voleu contribuir a fer-ho possible, feu clic ACÍ.


Teatre amb Marisol i Edu, els pares de Violeta

Dijous vam passar una vesprada de conte gràcies a Marisol i Edu, els pares de Violeta, darrere dels quals vam córrer amunt i avall de pati per escoltar les històries d’un fum de titelles que prenien vida de les seues mans. 
Moltes gràcies, família, per aquestes sorpreses que tant de goig ens fa compartir amb la resta de companys de l’Escoleta!

Cicle de Cinema Ciutadà Compromés

El passat 27 d’octubre va alçar el vol la 2a edició del Cicle de Cinema Compromés d'Acicom Ciutadania Comunicació, a la presidència del qual hi ha un molt bon amic del Trenet, José Ignacio Pastor, i a la qual vos animem encaridament a assistir.
Una iniciativa d’allò més necessària per tal d’impulsar l’audiovisual valencià i, alhora, contribuir a omplir la nostra dieta mediàtica del tan sovint, malauradament, absent component d’anàlisi, reflexió i denúncia social i política.
En aquest enllaç podeu veure el gran ventall de pel·lícules programades per a aquesta setmana.

dilluns, 14 de novembre del 2016

Teatre a la Cova de la Llum

Gairebé sense adonar-nos-en, han pres vida avui al dormitori dos titelles d’allò més destarifats, i, dels badalls i les lleganyes han fet, en un tres i no res, un fum de balls i rialles...
El dolç despertament després de la migdiada, amanit per la màgia del teatre a la Cova de la Llum...

I això de “tunelejar”, què és?

Convertida ja en un clàssic al Trenet, l'eixida a "tunelejar" per València ens permet fer cada any la primera presa de contacte dels xiquets amb l'autobús, que a tants llocs ens portarà al llarg del curs, i amb què ahir, al crit de "túnel, túnel!" i entre aplaudiments i rialles, ens vam recórrer el Cap i Casal de dalt a baix. 

Xarrada "Alimentació saludable d'1 a 3 anys"

Moltes gràcies a tots els que vau assistir dimecres a la xarrada “Alimentació saludable d’1 a 3 anys” i, sobretot, moltes gràcies, Melissa Gómez, de Nutrikids, per haver-nos oferit tots els teus consells, idees i coneixements per tal de millorar la nostra alimentació i la dels xiquets, lluny sempre dels productes processats i ben acolorida de totes i cadascuna de les fruites i verdures que, alhora que forts, ens faran créixer sans.
Tant si sou pares del Trenet com si no ho sou, vos recordem que podeu proposar-nos tant temes com ponents que penseu que poden ser enriquidors per a continuar aprenent amb la criança i de la criança.

dissabte, 12 de novembre del 2016

Eduquem en la diversitat

Perquè no hi ha millor educació per a la felicitat que sentir-nos reconeguts com som i ser apreciats per ser qui som.
Bellament diversos naixem i bellament diversos volem créixer.


dijous, 10 de novembre del 2016

Experimentem amb palla

Ahir el Trenet va aparéixer convertit en un llit de palla gràcies al Banc de palla d’arròs de l’Albufera d’Acció Ecologista Agró
Un projecte a través del qual, a més de contribuir a evitar-ne la crema, hem descobert un material amb tants brins com possibilitats per a l’experimentació i el joc. 
I és que, des dels ditets que tímidament ens hi hem acostat al matí, fins a acabar-hi arrebossats de dalt a baix a la vesprada, mestres i xiquets n’hem fet un bon fardell de rialles: llançant-la a l’aire, amagant-nos, fent-nos barrets, apilant-la, saltant, fer-nos cosquerelles… tot això i molt més en un primer dia en què, com ja vos podeu imaginar, hem dit adéu al fred sense parar ni un moment quiets. 
Sense instruccions, ni regles ni tauler, la imaginació creix i creix, i un feix de noves experiències i emocions de sobte se’ns descobreix…






dimecres, 9 de novembre del 2016

Estonetes davall de la morera

El busquem per tot arreu, però, quan tot just l’enxampem, ell, sempre esmunyedís i sigil·lós, de sobte s’esvaeix! Ara darrere de la finestra, ara damunt de la teulada, ara dins del tub… i ara, on dimonis es deu haver clavat Paco? 
Apareixem i desapareixem, ens veiem i no ens veiem, estem i no estem, però, tanmateix, sempre hi tornem. Vivències amb les quals experimentem amb la identitat, l’absència i el retrobament; i que ens permeten elaborar, a través del joc, el gran trasbals que ens envaïa durant els primers dies viscuts al Trenet sense els pares.

Sabors i acords amb Maud i Yoann

Ahir vam passar el matí amb Maud i Yoann, els pares de Maceo, que ens van portar un fum de pomes per fer-les rodar, pintar-hi i, per descomptat, assaborir-les a mos redó!
Un matí de sabors, i també d’acords, en què ens vam deixar portar per la melodia de la tardor, aquella que fa ballar les fulles dels arbres fins a adormir-les a frec de terra…
Gràcies, família, i per molts anys, Maceo!




dimarts, 8 de novembre del 2016

La identitat i l’alteritat d’un art sense límits

"Sóc jo", diu Anna. Somriu. S’ho mira de nou. Arrufa les celles. Puja damunt de la cadira i arrossega amb fruïció el pinzell d’una banda a l’altra de la taula. “I tu”.

dilluns, 7 de novembre del 2016

Horts escolars a Patraix

Per segon any consecutiu, l'Ajuntament de València​ ha obert una consulta ciutadana per tal que els veïns puguem proposar i decidir en què s’invertiran part dels fons públics destinats a cada barri.
Des del Trenet hem proposat la creació d’horts escolars en els solars de propietat municipal de Patraix, un rebost al cor de la ciutat on sentir el batec de la terra i aprendre, tenir cura i compartir-ne els seus millors tresors.
Pel que fa a la ubicació dels horts, hem demanat que es prioritzen els solars pròxims a la plaça i a les escoles infantils del barri, donada la dificultat per a desplaçar-se dels xiquets de 0 a 3 anys, la necessitat d’afavorir els desplaçaments a peu o en bici i la poca distància que hi ha entre els centres d’educació infantil de Patraix.
Entre tots podem aconseguir que aquesta proposta o que altres iniciatives per millorar el barri siguen prompte una realitat.

Si voleu donar suport a aquesta proposta, podeu votar-la ACÍ.



divendres, 4 de novembre del 2016

Teatre de la senzillesa

Desprenguem-nos de grans escenaris, d'aclaparadors decorats i d’estridents efectismes, i lliurem-nos a la màgia de la senzillesa, la subtilesa i la suggestió. Potser nosaltres tan sols hi veiem un punt de llum i un trosset de fusta. Però no els xiquets. Però no la seua mirada captiva, una finestra oberta a un món de mons per descobrir, que busca i troba sempre un somriure còmplice en el teatre de Paco.
"Tots els adults han sigut abans xiquets, però pocs se'n recorden”, va dir Saint-Exupéry. I un d’aquests, hi afegim nosaltres, és el nostre company.

dijous, 3 de novembre del 2016

Messa al MUVIM

Avui s’ha inaugurat al MuVIM, Museu Valencià de la Il.lustració i de la Modernitat l’exposició “Palpitacions i art gandul”, de Messa, artista amb el qual ens uneix un vincle molt especial.

És per això que l’any passat, en què se celebrava el centenari del seu naixement, vam encendre la flama de la seua memòria dedicant-li la nostra falla; i és per això que ara vos animem a conéixer i gaudir de l'obra d'aquest pintor albaidí: indomable front a la dèria de l'etiquetatge, devot de l'experimentalisme, guardià d'un compromís de soca-rel i militant de l'inconformisme d'un temps viscut a contratemps.

dimecres, 2 de novembre del 2016

Repensem els parcs infantils

Ara que, en pocs dies, començaran les obres per peatonalitzar i remodelar el parc del carrer de Ramon de Castro, ens agradaria compartir amb vosaltres aquest article de Tierra en las manos sobre la necessitat de repensar els parcs infantils de les nostres ciutats.
Un al·legat contra el cautxú i l’empobridora tríada tobogan-balancí-engronsadora; i una reivindicació de la terra, l'arena, els arbres i la gespa… espais i elements naturals que conviden a la imaginació i la creativitat i que ofereixen als xiquets infinites possibilitats per al joc, el moviment lliure i l'experimentació sensorial.