dimecres, 9 d’octubre del 2024

Bon 9 d'octubre!

D’uns gegants que han aparegut al barri, d’uns dolcets que acoloreixen els forns, d’unes torres que s’enlairen colze a colze… d’una història que, ara com ara, els és encara molt llunyana però que va fent camí en la consciència i el compromís per un País i una llengua que es conjuga en futur en les seues primeres paraules.
Contra els incomptables embats de menyspreu i arraconament, paraules de joc, descobertes i afectes. Paraules que ens arrelen, ens expliquen i ens vinculen per sempre a través de la memòria i l’emoció compartida.
Bon 9 d’Octubre!









Encetem octubre, cada colleta al seu ritme

En la colla dels majors d’1-2 anys (de principi de 2023), els comiats flueixen cada vegada millor -no n’hem tingut pressa, el camí de la confiança ja estava bastit-, i assistim a les primeres complicitats i mostres d’afecte amb la mestra i entre els infants -observem, respirem, somriem, tot va bé-.
Tant és així que, juntament amb les dos colles de 2-3 anys, hem pogut fer la primera eixida del curs. La majoria d’infants d’aquestes dos colletes són veterans, i això fa que el ritme de la familiarització, també per als infants nous, puga prendre prompte volada.
No obstant això, tot just ha començat octubre, i una eixida al teatre amb autobús són paraules majors. És per això que l’hem feta amb les famílies, amb qui recorreguérem el Parc Central invocant Pata-xula, i ens vam meravellar amb l’obra “Madame Lumiere”, un viatge oníric senzillament preciós.
Agraïdes de la resposta, sempre, de les famílies, les quals ens permeten sumar experiències ben nodridores; i emocionades de poder recórrer el camí de l’acollida i la familiarització com un procés compartit, sense presses ni pressions, i viscut des de la confiança forjada a foc lent, conscients de quins passos podem fer i quins encara no per tal que el camí avance sempre des de la seguretat i el plaer.
I on són, els menuts d’1-2 anys (de final de 2023)? Els separen tan sols uns mesos, però quins mesos! Són mesos de conquestes ben significatives -la marxa, les primeres paraules!-, i, a hores d’ara, tenen uns ritmes molt diferents a la resta. Molts necessiten encara la becadeta de mitjan matí, i les dos figures de referència (tutora i mestra de suport), com menys es menegen, millor. Observem amb alegria com es desplacen per l’aula i gaudeixen de l’exploració –senyal de la seguretat que van guanyant en l’espai i en les persones que l’habiten–; i ampliem a poc a poc la ‘casa’ amb les primeres incursions al pati i a la sala de psicomotricitat. I a cada moment, pertot i per damunt de tot, la satisfacció de les necessitats bàsiques (nodrir-se, descansar, estar net), l’adaptació a la diversitat de ritmes, el sosteniment emocional, les cures. Peremptòries, de lliurança plena; de cos i ànima, essència.