dilluns, 3 de juny del 2013

Pata-xula 2013

A partir de la curiositat i les preguntes que suscita l'aparició a l'escoleta d'una caixa plena de cocos, pinyes i amb un missatge pictogràfic del pirata Pata-xula... els xiquets i les xiquetes comencen a teixir el guió d'una aventura que també protagonitzaran.
Les classes desapareixen i l'entrada esdevé un túnel llarg, fosc i sorollós que fa de pas a la selva, on tortugues, lloros, peixos de colors i, per descomptat, el pirata Pata-xula i els xiquets i les xiquetes troben la seua llar durant tres dies. 

Un oasi de faula en un espai, l’escoleta, on ens sentim segurs i confiats per fer brollar l’emoció, la imaginació i el plaer de l’exploració i el descobriment.

QUADERN DE BITÀCOLA

Amb els pares i les mares, muntem la selva de Pata-xula. Quin comboi i quina il·lusió!






Mentrestant, a la mar ja, mestres i xiquets ja estem preparats per a enviar-li el missatge a Pataxula. La selva ens espera... 




El missatge ja va ona amunt ona avall per la mar i nosaltres ens n’anem corrents a la selva.
La primera sorpresa ha arribat quan, en tornar de la platja, hem baixat de l'autobús: reconeixíem l’entorn però no l’escola. Ens hem quedat bocabadats, quina foscor tan sorollosa! Hi havia un túnel negre i llarg on ressonaven els rugits dels lleons i els brunzits dels insectes. Júlia, Clara, Maria, Roger, Miquel i Marina han sigut els primers a véncer la por i s'han capbussat dins de la foscor seguits per la resta de xiquets. Tot junts hem travessat el túnel i hem eixit a un estany on lluïa el sol entre la verdor selvàtica de les fulles de palmera, canyes verdes, heura, plantes aromàtiques i pètals de flors damunt la gespa.



Anem amunt i avall, de sorpresa en sorpresa... Alguns pugem al vaixell pirata i des de la proa albirem tota la selva amb les ulleres de llarga vista. Mentrestant, altres ens engronsem amb les lianes, uns quants ens rebolquem damunt les fulles per jugar amb les serps o trafeguem amb els cabassos de sorra, fulles i branques


Després d'haver tastat una part de la selva, cada tribu ens hem reunit al nostre raconet per compartir tot el que hem viscut i planejar el que farem després del suculent dinar que ens ha preparat Nyam-nyam-xita.


Amb la panxa plena, ens n'hem anat a becar una estona al recer de la selva però l'expectació per allò que encara ens quedava per descobrir ha fet que, en un tres i no res, obrírem de nou els ulls i tornàrem a l'acció...


A la vesprada, després de la migdiada, hem tornat a la selva i n'hem conegut dos nous habitants ben especials... Al principi, alguns ens hem espantat però, en acabant, ningú volia acomiadar-se d'ells.





Després de sopar, ens n'hem anat a dormir fent memòria, encara amb l'espurna als ulls, de totes les vivències i emocions compartides en el dia d'avui. Bona nit, treneters i treneteres.


Un altre habitant de la selva ens ha sorprés avui, la pantera. Hi ha arribat aquest matí i, sigilosament, s'ha enfilat per les teles fins al sostre. Ballant i esmunyint-se per les altures, ens la miràvem bocabadats, del dret i del revés, cap per amunt i cap per avall per no perdre'ns cap de les seues acrobàcies.


I, per a cloure la vesprada, maces de foc centellejant al cel de l'escoleta i jocs malabars a recer de la selva.



Cap al tardet, hem ballat ritmes d'arreu del món seguint embadalits el dringueig encisador de les monedes.


Amb el tam-tam ens hem despertat, encomanant-nos els badalls i les primeres rialles del dia. Últim dia a la selva però encara amb moltes sorpreses per davant...


Que no sabeu, que a la selva es menja amb les mans?


I avui al matí, per fi ha arribat Pataxula a la selva. Penjats i engronsant-nos per la seua barba, ens ha contat històries dels set mars, ens ha dibuixat tatuatges per tot el cos i... ens ha donat el mapa del tresor. 

Fins després, pares i mares, ens n'anem ara mateix a buscar-lo a la platja!


Amb el mapa de Pataxula a la mà, hem escorcollat tota la platja per trobar el tresor. Duna amunt, duna avall, corrent pels matolls i escarbant entre la sorra... s'escola ja l'emoció de tres dies inoblidables a la selva.


Pirates grans... amb cor de menuts!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada