dimarts, 10 de setembre del 2024

Quan comença el procés d’acollida?


Quan comença el procés d’acollida? En les primeres trobades de cada família i infant amb la mestra? En el primer dia d’escola?
Fem arrere i ens remuntem a aquella primera visita a l’escola, la qual, a voltes, arriba fins i tot quan la criatura està encara dins de la panxa.
Entrar-hi per primera vegada, veure’n la marxeta. Del berenar, del joc al pati, d’un conte que tot just comença a contar la mestra… o d’una baralla o de l’aula desbaratadíssima després d’una estona de joc desbocat -la realitat!-.
I d’aquella primera visita -en què encara tot es veu molt llunyà- a la primera trobada al juny amb tot l’equip… i amb tot l’aiguabarreig de dubtes i pors -ai, que açò ja va!-, però també d’il·lusions i ganes.
Al juny ens posem nom i cara, i després, en petit comité, la mestra i les famílies de cada colleta ens ajuntem per posar en comú inquietuds i preguntes, i per a esbossar els següents passos del procés d’acollida per al setembre (condicionats sovint, malauradament, pels malabarismes laborals).
Arriba el setembre i arriben les primeres trobades de cada família i infant amb la mestra, els tres punts que xino-xano faran triangle. Un temps d’”exclusivitat” preciós i molt valuós per descobrir junts els espais de l’escoleta, jugar i xarrar, no necessàriament, o almenys no només de l’infant o de la criança, sinó d’açò i d’allò que va sorgint, d’açò i d’allò que anem descobrint que ens uneix, del que siga, al capdavall, amb què a poc a poc anem coneixent-nos i sembrant complicitats.
I després d’aquestes primeres trobades, el procés continua en xicotet grup, la colleta va bastint-se. Sense presses i acompanyats, sense expectatives ni dates preestablides per als primers comiats, cada infant i família és diferent, i diferent serà el camí fins a fer seus els espais de l’escoleta, fins a sentir-s’hi segurs i oberts a explorar-los, fins a poder soltar la mà de la mare, del iaio o de la tia, i trobar, també en els braços de Núria, Viqui, Marta o Amparo, caliu per a refugiar-s’hi i esperó per a aventurar-se a gaudir de les experiències que l’escola ens brindarà.
Felices (i nervioses) d’emprendre juntes les primeres passes del camí del nou curs, famílies. Seguim!










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada