diumenge, 11 de febrer del 2018

Participació en la 1a Jornada d'Educació Infantil de la Marina Alta

Ahir vam participar, de la mà de Felicitat Signes, psicòloga del Trenet, en la 1a Jornada d’Educació Infantil de la Marina Alta, on ens vam trobar amb veus tan amigues i admirades com la d’Alicia Alonso, de la Plataforma Cero Seis; Lola Serrano, de l’IES La Malladeta; o Jaume Fullana, director general de Política Educativa. 
La jornada va començar amb una conferència excepcional d’Alicia Alonso sobre els reptes de la nostra societat en relació a la primera infància. Entre d’altres, els més fonamentals, això és, la reivindicació d’una conciliació real que no obligue a les famílies a una escolarització tan primerenca ni a jornades maratonianes a l’escola, i la necessitat de satisfer el dret dels infants a rebre una educació pública respectuosa, càlida, lliure, feliç i digna.
Sobre la taula, alguns dels problemes que més ho entorpeixen, com són l’excessiva ràtio, el trencament de l’etapa amb les noves aules de 2 anys als CEIP... i, per descomptat, el moll de l’os, el vessant pedagògic d’un panorama educatiu que cau sovint en la incoherència entre les etiquetes ‘màgiques’ que tan acostumats estem a veure (respecte a la individualitat, metodologia basada en la lliure experimentació, escola oberta a les famílies…) i el dia a dia de la majoria d’escoles, on es desdibuixen, sovint de manera inconscient, aquests principis que tots sembla que compartim i creiem que apliquem. 
Incoherències que són sovint fruit d’inèrcies i dinàmiques heretades d’etapes educatives posteriors, i que hem de trencar des de la pròpia reflexió pedagògica en cada centre -què fem i per què ho fem?-, i també, per descomptat, amb jornades com la d’ahir, que conviden a detectar-les, ser-ne conscients i repensar-les. Aquesta hauria de ser, si més no, la vertadera innovació educativa. 
Moltes gràcies per la invitació a l’Ajuntament d'Ondara i per la faenada a totes les persones que ho heu fet possible. Tant de bo que siga la primera de moltes jornades, companyes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada