dilluns, 17 de setembre del 2018

L'acollida: parlem-ne junts

Glopet a glopet, la setmana passada vam xarrar sobre l'acollida en el primer “Criança a la tassa” d’enguany.

En aquesta trobada ens ha acompanyat Felicitat Signes, la psicòloga del Trenet, amb la qual vam posar en comú les sensacions que, com a pares i mares, us han despertat els primers dies a l’Escoleta. 
La tranquil·litat de poder compartir amb els infants el procés de familiarització amb l’equip i l’espai; el goig de veure el vostre fill compartir les primeres complicitats amb la mestra; l’alegria de veure’l gaudir escorcollant cada racó de l’escoleta... però, també, les reaccions i els canvis que heu notat en els vostres fills ara que s’estan donant les primeres separacions, més llargues o més curtes segons cada cas, i els dubtes i els sentiments d’angoixa, de culpa que, en alguns moments, afloren.
«Té més enrabiades», «Necessita estar més damunt de nosaltres a casa», «Plora quan anem a arreplegar-lo», «Com pot ser que durant els primers dies sense nosaltres s’acomiadara content de nosaltres, i ara que ja ha passat una setmana, plore tant quan ens n’anem?»... 
Reaccions, actituds, comportaments ben comprensibles que ens revelen l’aiguabarreig tan gran d’emocions que suposa per a les criatures, i ens fan ser conscients de la necessitat que els oferim tota la nostra comprensió, paciència, calma i respecte en un procés que té anades i vingudes, i tantes maneres de desenvolupar-se com xiquets i xiquetes.
Un trasbals per a els infants que, com és ben lògic, crea ansietat i inseguretat a les famílies, i també a nosaltres, mestres i educadores: «Connectarem bé amb els pares?», «Sabrem transmetre’ls la importància de compartir amb els infants aquest procés?», «Ens acceptarà el xiquet?», «Sabrem ajudar-lo i acompanyar-lo com necessita?»...
El procés de l’acolliment ens remou a tots per dins, però ajuntar-nos i obrir-nos a contar com ens sentim, com ho estem vivint, ens permet trobar complicitats, suport, recursos i acompanyament, i fer xarxa des de l’experiència compartida dia a dia a l’Escoleta, i la llibertat de poder expressar-nos de manera sincera sense por a ser jutjats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada