dimarts, 17 d’abril del 2018

Ambients de lliure circulació: Primeres experiències II

Tal com us vam contar ahir, en tornar de les vacances de Pasqua vam posar en marxa els anomenats ambients de lliure circulació.
Per als que coneixeu l'escoleta, això implica, pel que fa l’espai, que el pati menut i les aules que abans eren la de música, la dels cavalls i la dels elefants, són ara un tot pel qual els infants es poden moure lliurement i decidir, en cada moment, què volen fer i on volen estar d’acord amb els seus interessos. En cada ambient hi ha materials diferents, i, tant els ambients com els materials no estan triats a l’atzar, sinó que busquen donar resposta al ventall de possibilitats d’experimentació, interacció, representació, moviment... dels infants d’aquestes edats.
Aquest redimensionament de l’espai permet, entre d’altres, eliminar duplicitats (abans hi havia una cuineta, fustetes, instruments musicals a cada classe, etc.) i possibilita que l’espai a disposició dels infants siga molt més gran. Consegüentment, també augmenten, d’una manera molt fructuosa, les possibilitats, per exemple, de les construccions i del joc motriu, el qual s’empobria quan el radi d’acció dels xiquets es restringia a l’espai lliure que quedava a l’aula.
D’altra banda, aquesta nova disposició facilita també que disminuïsquen enormement les friccions que es donaven entre els infants quan veien envaït el seu espai de joc.
Es tracta dels xicotets conflictes habituals en una edat, la dels 2-3 anys, en què, mentre van desenvolupant els recursos verbals i socials necessaris, els mossos i les espentes als companys són la seua manera d’expressar el seu malestar cap a ells. Un malestar, però, que hem d’intentar apaivagar tant i sempre com puguem.
I aquesta és una de les maneres més naturals d’evitar aquests tipus de conflictes: que els xiquets tinguen més espai per a ells, que puguen anar d’ací cap allà quan se n’han cansat o estan desficiosos, i que puguen trobar sempre alguna altra coseta abellidora amb la qual engrescar-se. Des de desfogar-se corrent amunt i avall, fins a tombar-se a fer una becadeta tranquil·lets, o enjogassar-se amb qualsevol dels materials que estan a la seua disposició.
Us en mostren algunes situacions dels darrers dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada