divendres, 18 de maig del 2018

Visita Intercooperativa de la UCEV al Trenet

Ahir van vindre al Trenet les companyes de les escoletes cooperatives valencianes. 
Aquesta trobada s'emmarca dins de les Visites Intercooperatives de la UCEV, que ens porten, cada vegada, a conéixer una escoleta diferent.
El tema al voltant del qual va girar la visita al Trenet és l'acollida a l’escoleta, el procés que tradicionalment es coneix com a ‘adaptació’. Un terme que preferim evitar perquè fa recaure en l’infant (recordem, d’1 o 2 anys) tota una responsabilitat, la «d’adaptar-se» a l’escola, amb què no el podem carregar. I és que som nosaltres els que, en tot cas, ens hem d’adaptar a ell, integrant-nos en el seu món i agafant-nos de la mà de les persones que en formen part de manera indestriable: la seua família.
Un procés, per tant, que requereix tota la nostra cura, paciència, respecte i afecte, i que, després de més 35 anys de camí, som incapaces de concebre sense la naturalitat que els pares/mares (o una altra figura de referència de l'infant) puguen estar a l’escoleta durant tot el temps que vulguen. Durant uns dies, setmanes o mesos… sense horaris preestablits ni incorporacions uniformes, ja que cada xiquet, cada família, és diferent, i diferent serà també el procés de descobrir i fer seus els espais de l'escoleta, de sentir-s'hi segurs i reconeguts; i de teixir conjuntament les primeres complicitats amb la mestra i els companys.
Un procés personal que al Trenet no té, doncs, un sol dia d’acabament ni un sola única manera de desenvolupar-se; i que, tal com vam tractar d’explicar ahir, és possible, és molt més senzill organitzativament del que sembla, i, al nostre parer, és necessari.
I és que, lluny de dificultar la vida a l’escoleta o el procés de familiarització mútua entre l’infant, la família i l’escoleta, ens brinda l'oportunitat de viure aquests moments de manera més natural, tranquil·la i plaent; així com d’establir, des de la plena transparència, vincles de confiança més profunds i significatius amb les famílies.
Moltes gràcies a totes per haver vingut. Ens veiem en la pròxima visita intercooperativa per continuar compartint experiències i aprenentatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada